
Toiminta ja tavoitteet

Tie terveyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin alkaa sisältä
Jos moottorin vikavalo syttyy auton kojetaulussa, voiko ongelman ratkaista peittämällä valon teipillä? Kehomme oireet ovat lähes poikkeuksetta viestejä jostakin, minkä äärelle meidän tulisi pysähtyä ja jonka juurisyyt olisi syytä selvittää
Oireet ovat kuin savuhälytin. Kun savuhälytin alkaa hälyttämään ja pyrkii saamaan huomioni, viimeinen asia hoidossa ei tulisi olla pyrkimys hiljentää savuhälytintä, vaan sammuttaa tuli, joka sai savun aikaan.~Jeffery Thomson
On hyvin tyypillistä elää enemmän tai vähemmän irrallaan itsestään, sivuuttaen kehon viestit ja ohittaen todelliset tunteet ja tarpeet. Jos päätä särkee, otamme särkylääkkeen; jos väsyttää, juomme kahvia; jos ahdistaa, tartumme alkoholiin. Olemme tottuneet sinnittelemään ja sietämään erinäisiä oireita, vaikeuksia ja epämukavaa oloa.
Olemme mestareita pärjäämään. Usein alamme etsiä ratkaisuja vasta, kun toimintakykymme on jo heikentynyt. Tuntuu, kuin pelkäisimme kohdata itseämme ja pysähtyä itsemme äärelle, ikään kuin itsestä välittäminen olisi jotenkin häpeällistä.
Olemme sisukas ja sinnikäs kansa, joka on oppinut selviytymään. Se on ehdottomasti vahvuutemme, mutta siihen liittyy myös kääntöpuoli. Joskus olisi hyvä hiljentyä ja pysähtyä kuuntelemaan kehon viestejä. Välillä tarvitsemme toisen ihmisen tukea, jotta voisimme kohdata itsemme.
Meillä on monia tapoja paeta itseämme ja sisäistä maailmaamme. Olemme taitavia harhauttamaan itseämme ja tekemään elämästämme niin kiireistä, ettei itsen kohtaamisesta ole pelkoa. Länsimainen lääketiede tuntuu myös usein tukevan käsitystä mielestä irrallisesta kehosta ja tunteista irrallisista oireista.
Onneksi on myös monia ansioituneita lääkäreitä, jotka ovat uskaltaneet katsoa asioita laaja-alaisemmin ja nähdä ihmisen aidosti psykofyysisenä kokonaisuutena.
Muiden lääkäreiden tieteelliset tutkimukset ja omat päivittäiset kliiniset kokemukseni ovat vakuuttaneet minut siitä, että mieli muuttaa kehon tilaa vaikuttaen keskushermostoon, endokriiniseen järjestelmään ja immuunijärjestelmään. Mielenrauha lähettää keholle elämänviestin, kun taas masennus, pelko ja selvittämättömät konfliktit välittävät kuolemanviestin.
~Bernie Siegel
Hermosto, aivot, hengitys ja tunteet
Keskitymme pääasiassa neljään aspektiin, jotka ovat kaikki vahvasti yhteydessä toisiinsa. Aloitetaanpa tällä kertaa tunteista, sillä niitä vältellään jo muutenkin aivan tarpeeksi
Tunteiden merkitys terveyteen ja hyvinvointiin
Monilla meistä on vaikeuksia kohdata sisällämme vellovia tunteita, jotka koemme vaikeiksi. Tukahdutamme näitä tunteita patoamalla niitä sisäämme. Pakenemme tunteita syömällä, juomalla, ylitöillä, somen selailulla ja lukuisin muin keinoin.
Harva tulee edes ajatelleeksi, kuinka suora ja voimakas yhteys tunteilla on terveyteen ja hyvinvointiin. Tukahdutetut tunteet alkavat ajan myötä ilmetä somaattisina oireina ja sairauksina. Monista tutkimuksista käykin ilmi, että negatiivisten tunteiden patoaminen on riskitekijä useille sairauksille.
Suurin osa sairauksista on vain harmoniattoman elämän aiheuttamaa stressiä. ~Bruce Lipton
Tunnetyöskentelyn myötä moni on kyennyt tasapainottamaan hermostonsa toimintaa, vahvistamaan immuunijärjestelmäänsä ja parantamaan keho-mielijärjestelmänsä toimivuutta. Kun opimme kohtaamaan ja vapauttamaan tukahdutettuja tunteita, olomme kevenee ja keho palautuu luontaiseen tasapainoonsa. Pystymme tavoittamaan mielihyvän tunteita herkemmin ja voimakkaammin, ja hermostomme siirtyy helpommin turvan ja rauhan tilaan. Energisyys lisääntyy, sillä tunteiden tukahduttaminen kuluttaa paljon energiaa.
Hengityksen hoiva
Hengitys on mukautuvaa ja joustavaa – se mukautuu sisäisen ja ulkoisen maailman tapahtumiin. Jos hengitys ei kuitenkaan palaa takaisin luontaiseen, rauhalliseen ja kevyeen perushengitykseen, sillä on suuri vaikutus mielentilaan, ajatteluun, kokemiseen ja terveyteen. Tihentynyt ja epätasapainoinen hengitys pitää kehon jatkuvassa stressitilassa, ja tämä voi tapahtua sekä aikuisille että lapsille.
Yleensä emme edes huomaa hengitystapamme muuttumista, sillä muutos hiipii hiljalleen osaksi normaalia hengitystämme. Vaikka epäsuotuisa hengitystapa oireilisi eri tavoin, emme osaa yhdistää oireiden juurisyytä omaan hengitykseemme. Kun hengitys ajautuu pois raiteiltaan liiallisen stressin tai fyysisen tai henkisen trauman seurauksena, sillä on vaikutusta muun muassa keskittymiskykyyn, jaksamiseen, mielialaan, tunnesäätelyyn, kognitiivisiin toimintoihin ja uneen.
Normalisoimalla epäsuotuisan hengityksen voimme helpottaa esimerkiksi kuorsausta, astmaa ja uniapneaa, mutta ohjaamalla hengityksen takaisin luontaisille raiteilleen saavutamme laajasti ja kokonaisvaltaisesti terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia hyötyjä. Uni on palauttavampaa, stressitasot laskevat, immuunipuolustus vahvistuu, mieliala kohoaa, fyysinen kunto ja palautuminen tehostuvat, ruoansulatus ja aineenvaihdunta toimivat paremmin, energiatasot nousevat, hermosto toimii joustavammin, ja mieli näkee vähemmän uhkia ja enemmän mahdollisuuksia.
What has to be taught first, is the breath. ~Kungfutse
Hengityksen voima
Hengityksellä on terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi valtava vaikutus myös fyysiseen suorituskykyymme. Saatamme treenata ja kehittää kehoamme monipuolisesti, mutta valitettavan moni jättää harjoittamatta jotain ensiarvoisen tärkeää, jolla on merkittävä vaikutus suorituskykyyn.
Jos urheilun aikainen hengitystekniikkasi on virheellinen, on mahdotonta yltää maksimaaliseen huippusuoritukseen. Se, kuinka paljon happea vapautuu elimistösi käyttöön, vaikuttaa suoraan kaikkeen fyysiseen suoriutumiseen. Kun otetaan huomioon epäsuotuisan hengitystavan haitat, oikean hengitystavan hyödyt ja hengitysharjoituksilla saavutettavat edut, voidaan todeta, että hengitys on yksi keskeisimmistä fyysistä suorituskykyä määrittävistä tekijöistä.
Hermosto ja aivot
Hengitysvalmennuksen avulla voimme optimoida suorituskykyämme ja saavuttaa merkittäviä hyvinvointihyötyjä. Sama pätee tunnetyöskentelyyn. Mutta mitä jos hermostossamme on aktiivisena jotain, mikä estää meitä pääsemästä tavoitteisiimme ja vaikuttaa laaja-alaisesti sekä psyykkisesti että fyysisesti?
Primitiivirefleksit ovat aivorungosta ohjautuvia automaattisia, stereotyyppisiä liikkeitä, jotka kehittyvät raskauden eri vaiheissa tai vauvan ensimmäisen elinkuukauden aikana. Ne ovat osa luonnollista kehitystämme, mahdollistaen lapsen kasvua ensimmäisten elinvuosien aikana. Kehityksen edetessä vanhat refleksit integroituvat pois uusien aktivoituessa tilalle.
Kaikkien primitiivirefleksien tulisi olla integroituneita ennen kolmen vuoden ikää. Refleksit aktivoituvat yleensä kosketus-, tasapaino- ja kineettisen aistin kautta. Joskus nämä refleksit eivät kuitenkaan integroidu, eikä asentorefleksien kehitys saavuta täyttä potentiaaliaan. Syitä tähän on monia, eivätkä ne aina ole täysin tiedossa.
Integroimattomat primitiivirefleksit voivat aiheuttaa moninaisia oireita, kuten kipu- tai pelkotiloja, väsymystä, tunnesäätelyn haasteita, heikkoa stressinsietokykyä, levottomuutta, uupumusta, ahdistusta, yliherkkyyksiä, näkövaikeuksia, oppimisvaikeuksia, aggressiivisuutta ja impulsiivisuutta, vatsavaivoja, huonoa ruoansulatusta ja jatkuvaa kehon jännitystilaa.
Integroimattomat primitiivirefleksit estävät aivojen hermoverkkojen kehitystä, mikä heikentää aivojen osien välistä viestintää ja saattaa hidastaa tai estää aisti-informaation kulkua. Esimerkiksi hermoverkkojen häiriö tunnekeskuksen ja etuotsalohkon välillä voi aiheuttaa tunnesäätelyn vaikeuksia.
Lapsilla integroimattomat primitiivirefleksit ilmenevät usein oppimis- ja keskittymisvaikeuksina, käytöksen haasteina, motorisina ongelmina, tunnesäätelyn vaikeuksina ja yökasteluna. Jos pienen lapsen primitiivirefleksit eivät integroidu ajoissa, motorinen kehitys viivästyy ja aivojen kypsyminen estyy, mikä voi johtaa motorisiin, tarkkaavaisuuden ja oppimisen haasteisiin.
Hermoston epäatasapaino
On lukuisia verkkokursseja, jotka lupaavat tasapainottaa hermostoa tai sammuttaa sen hätätilan erinäisin säätelyharjoituksin. Vaikka säätelyharjoitukset voivat tuoda hetkellistä helpotusta, ne eivät tuo pysyvää muutosta. Syy tähän löytyy usein syvemmältä hermostosta– primitiivirefleksijäänteistä.
Aktiivisten primitivirefleksijänteiden myötä hermosto on jatkuvassa epätasapainossa. Kun hermosto on jäänyt epätasapainoon, emme voi korjata sitä pelkillä somaattisilla harjoituksilla. Niiden avulla voi toki saada arkeen säätelykeinoja, mutta joudumme silti yhä jatkuvasti tasapainoilemaan ylivireyden ja alivireyden välillä, kun hermosto ei osaa palautua itsestään, eikä sen toiminta ole joustavaa.
Lisäksi epätasapainnoisella hermostolla tehtyjen säätelyharjoitusten vaste on tyypillisesti heikompi.
Kun alamme integroimaan aktiivisia primitiivirefleksijäänteitä, alkaa hermosto palata luonnolliseen ja tasapainoiseen tilaan. Tämän myötä keho ja mieli löytävät rauhan luonnostaan, ilman tarvetta jatkuvalle säätelylle.
Tavoitteena ei ole olla aina rauhallinen ja rento, vaan kyetä palautumaan aina tilaisuuden tullen ja olla jäämättä jumiin yli- tai alivireyksiin. Hermostollinen joustavuus on se avain, ja kun pohja on kunnossa, hermosto säätelee itse itseään. Säätelyharjoitukset voivat toimia lisätukena, silloin kun sille on vielä tarvetta.
Hermoston tasapainoittaminen
Sensomotorisen hermostotestauksen avulla voimme tunnistaa aktiivisena pysyneet refleksit, jotka voidaan integroida yksinkertaisten harjoitteiden avulla.
Sensomotorinen valmennus korjaa hermoston epätasapainoa ja vähentää turhaa kuormitusta, sekä lukuisia oireita ja haasteita. Sen käyttömahdollisuudet ovat hyvin moninaiset. Valmennusta voidaan hyödyntää kuntoutukseen, terveyden ja hyvinvoinnin kohentamiseen ja ylläpitoon, urheiluun, palautumiseen, työelämään, opiskeluun, lukuisiin fyysisiin ja psyykkisiin haasteisiin ja oireisiin, sekä vanhemmuuden tueksi.
Siitä voi olla apua itsetuntemuksen lisäämiseen, stressinhallintaan, jaksamiseen, oppimisvaikeuksien lieventämiseen, traumojen purkamiseen, autenttisen itsen löytämiseen ja omien rajojen vahvistamiseen.
Sensomotorinen valmennus, hengitysvalmennus ja tunnetyöskentely ovat kukin tehokkaita ja monipuolisia työkaluja terveyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamiseen ja ylläpitämiseen. Kokemuksemme on osoittanut, että parhaisiin tuloksiin päästään käyttämällä näitä menetelmiä ristiin, asiakkaan yksilöllisten lähtökohtien ja tarpeiden mukaisesti. Näin voimme saavuttaa tehokkaista, kokonaisvaltaisia ja pysyviä muutoksia.
Älä tyydy vain pärjäämään
Tavoitteenamme ei ole auttaa sinua selviytymään pelkkien säätelykeinojen turvin. Haluamme auttaa sinua saavuttamaan mittavia ja pysyviä muutoksia hyvinvoinnissa, terveydessä ja elämänlaadussa.
Oireeton, rento ja elinvoimainen keho, kirkas, rauhaisa ja valpas mieli, rauhan ja levon tila, rakkaus ja harmonia, yhteyden kokemus sekä turvan ja kiitollisuuden tuntemus – mikään näistä ei ole mitään ihmeellistä tai ihmisestä erillistä. Päinvastoin, nämä kaikki kuuluvat luontaiseen olemisen tilaamme, johon palaamme, kun riisumme häiritsevät tekijät pois tieltä.
Kaikki elävä on luotu kukoistamaan.
Purkamalla kaiken sen joka jarruttaa, palauttamalla aivot ja hermoston tasapainoon, kehittämällä aivojen sisäistä viestintää, vapauttamalla tunteita, traumaa ja ylimääräistä hermostollista kuormaa, pääsemme käsiksi kehomme luontaisiin kykyihin, todelliseen potentiaaliin ja kokonaisvaltaiseen elinvoimaamme. Vapautamme kehomme luontaisen kyvyn parantaa, kehittyä ja kukoistaa.
"Mitä jos oletkin paljon enemmän kuin uskot olevasi?"
Voimme ohjelmoida itsemme uudelleen ja luoda itsestämme sellaisen version, joka todella haluamme olla. Valtaosa meistä elää hyvin kaukana todellisesta potentiaalistaan, eikä monikaan tiedä, kuinka paljon ja mihin kaikkeen voisi vaikuttaa.
Jos panostaisimme hyvinvointiin ja positiiviseen sisäiseen muutokseen edes murto-osan siitä, mitä panostamme töihimme, mihin kaikkeen voisimmekaan yltää?
Älä seiso muutoksen tiellä, vaan astu muutoksen tielle -olet sen arvoinen!