Kilpaurheilijan mentaalivalmennus
Voittamaan, ei koittamaan
Kilpaurheilussa mentaalinen puoli on hyvin keskeisessä
asemassa. Kilpatilanteeseen tulee mennä voittamaan, ei koittamaan -eli fokuksen
on syytä olla kohdillaan.
Tämä on varmasti kaikille tuttua. Mutta mikä kaikki vaikuttaa hyvään fokukseen?
Kisatilanteen lähestyessä jännitys lisääntyy ja pelot alkavat ottaa valtaa. Pelot laukaisevat hermostossa automatisoituja reagointimalleja, jotka voivat heikentää kisasuoritusta hyvinkin merkittävästi.
Kun katsotaan kuinka pelkojen aikaansaama hermoston lamaannustila vaikuttaa fyysiseen suoritukseen, voidaan nähdä kuinka tärkeää, on pitää hermosto mahdollisimman vapaana kisasuorituksen aikana.
Pelot laukaisevat hermostossa automatisoituja reagointimalleja, jotka heikentävät kisasuoritusta
Pelon laukaisema hermoston lamaannustila hidastaa, kangistaa, laskee voimatasoja, vähentää räjähtävyyttä, heikentää kehoyhteyttä ja aiheuttaa turtuneisuutta. Lisäksi se madaltaa taistelutahtoa ja heikentää uskoa itseen ja omiin mahdollisuuksiin.
Kisasuoritusta edeltävät pelot voivat aikaansaada haluttomuutta ja motivaation laskua, sekä nostaa mieleen kauhuskenaarioita ja mielikuvia häviöstä, tai jopa loukkaantumisesta.
Hyvä ja paha jännitys
Kisajännitystä ei voi koskaan poistaa kokonaan ja se on normaali ja terve osa kilpaurheilua. Mutta se ei tarvitse käydä sietämättömäksi, eikä sen pidä sotkea keskittymistä, saatika heikentää kehon fyysistä suorituskykyä.
Kilpaurheilijan mentaalivalmennus yhdistää hermostollisen työskentelyn ja tunnetyöskentelyn osa-alueita parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
I think that everything is possible as long as you put your mind to it and you put the work and time into it. I think your mind really controls everything. ~Michael Phelps
Psykosomaattisella uudelleenohjelmoinnilla voidaan purkaa hermoston automatisoituneita reagointimalleja, jotka tulevat esiin kokiessamme vaikkapa epäonnistumisen tai häpeän pelkoa. Joustava hermosto takaa fokusoituneen mielen ja toimivan, sekä suorituskykyisen kehon, jolloin saat itsestäsi kaiken irti kisatilanteessa.
Tunnetyöskentelyn avulla puolestaan puretaan suoritukseen negatiivisesti vaikuttavia vaikeita tunteita, joita tukahdutamme kehoomme, kun taas sensomotorinen valmennus auttaa vapauttamaan hermostosta suoritukseen haitallisesti vaikuttavia aktiiviseksi jääneitä primitiivirefleksejä.