Hengityksen hoiva

Hengitysvalmennusta Helsingissä!

Ensikäynti (1,5h) 111,00€ sis. alv 25,50%

Jatkokäynti (1h) 90,00€ sis. alv 25,50%

Yksilöllistä hengitysvalmennusta Helsingissä ja etäyhteydellä

Meidän omalla hengityksellämme on valtava voima parantaa ja hoitaa. Yksi hengitysvalmennuksen keskeisiä tavoitteita onkin opettaa, kuinka voit aktivoida oman hengityksesi voiman käyttöösi. 

Hengityksen palauttaminen terveeksi estää hengitystäsi toimimasta sinua vastaan. Se valjastaa hengityksesi vastaamaan tarpeisiisi ja tukemaan sinua joka hetkessä.

Hengitysvalmennuksen kautta saatavat hyödyt:

  • Toimivampi immuunipuolustus
  • Parempi fyysinen suorituskyky
  • Kohentuneet energiatasot
  • Parempi keskittymiskyky
  • Tehokkaampi palautuminen
  • Helpompi ja nopeampi unensaanti
  • Syvempi uni ja parempi unenlaatu
  • Toimivampi aineenvaihdunta ja rasvanpoltto
  • Tehokkaampi hapenkuljetusjärjestelmä ja verenkierto
  • Helpotusta stressiin ja ahdistukseen
  • Eroon nenän tukkoisuudesta
  • Helpotusta lihasjännityksiin
  • Matalampi verenpaine

Hengitys on tehokas ja laaja-alainen terveyden ja hyvinvoinnin työkalu

Hengitysharjoittelun tarkoituksena on syventää omaa yhteyttä hengitykseen ja tuoda pysyviä muutoksia perushengitykseen ja sitä kautta terveyteen ja hyvinvointiin.

Tasapainotamme hengitystä yksinkertaisella kevyen hengityksen harjoituksella, jonka avulla hengityskeskus ohjelmoidaan uudelle tavalle hengittää. Parannamme hengityksen biomekaniikkaa muun muassa vahvistamalla ja mobilisoimalla palleaa. Hiilidioksidinsietokykyä parantamalla ja hengityskaasuja tasapainottamalla, kohennamme hengitystä sekä biokemiallisella, että psykofyysisellä tasolla.

What has to be taught first, is the breath. ~Kungfutse

Tavoitteena on myös oppia käyttämään hengitystä työkaluna esimerkiksi stressin laskemiseen, keskittymiskyvyn lisäämiseen, nukahtamisen helpottamiseen, unen laadun parantamiseen, vireystason nostamiseen, palautumisen tehostamiseen ja tunteiden säätelyyn.

Yksi valmennuksen selkeä tavoite onkin opettaa jokainen saamaan oman hengityksensä valjastettua palvelemaan omia tavoitteitaan. Kun hengitys optimoidaan terveeksi, toimivaksi, virtaavaksi ja tehokkaaksi on meillä mahdollisuus kokea aivan uudenlainen olemisen tila. Oireet helpottavat samalla kun kunto ja energiatasot nousevat. 

Yksilöllistä valmennusta juuri sinun tarpeisiin ja elämään soveltaen

Hengitysvalmennuksemme on aina hyvin yksilöityä ja juuri sinun tarpeisiin, tavoitteisiin, lähtökohtiin ja elämäntilanteeseen räätälöityä.

Yksinkertaisilla perushengitystason mittauksilla, ytimekkäällä haastattelulla ja hengitysmekaniikan tarkastelulla saadaan tärkeää tietoa perushengityksen tilasta. Otamme huomioon myös muut yksilöllisellä tasolla hengitykseen ja harjoitteluun vaikuttavat tekijät, kuten tunteet, stressin ja mahdolliset aktiivisena olevat primitiivirefleksit.

Hengitysharjoittelussa, kuten missä tahansa harjoittelussa, harjoitteluun sitoutuminen on edistymisen kannalta tärkeää. Henkilökohtaisessa valmennuksessa ohjelma rakennetaan sopimaan jokaisen arkeen, niin että harjoittelu onnistuu ilman liiallista lisäkuormitusta.

Hengitys on yksi ihmiskehon tärkeimmistä perustoiminnoista

Tarvitsemme happea, jotta kehomme voi tuottaa sen avulla meille energiaa. Hengitämme 17 000 - 30 000 hengitystä vuorokaudessa, automaattisesti, ilman että kiinnitämme siihen mitään huomiota. Ja niin sen tuleekin toimia. Tästä syystä pidämmekin hengitystä itsestäänselvyytenä, jota harvoin tulee ajatelleeksi.

Voimme hengityksen avulla hoitaa ja helpottaa monia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, sekä korjata oireiden juurisyitä. Yksi juurisyistä monien oireiden takaa on epätasapainoinen hengitys. Onneksi voimme itse ohjelmoida epäsuotuisaksi ajautuneen hengityksemme takaisin tasapainoon. 

Hengityksen avulla voimme lisätä liikkuvuutta ja suorituskykyä, sekä tehostaa palautumista. Voimme oppia käyttämään hengitystämme myös hermoston säätelyyn. Kun haluamme rahoittaa tai aktivoitua ja kokea voimaantumista tai kirkautta, niin hengitys on ehdottomasti nopein keino vaikuttaa omaan sisäiseen kokemukseen.

Meillä on siis mahdollisuus oppia käyttämään hengitystä työkaluna stressin laskemiseen, keskittymiskyvyn lisäämiseen, nukahtamisen helpottamiseen, unen laadun parantamiseen, vireystason nostamiseen, suorituskyvyn ja palautumisen tehostamiseen ja tunteiden säätelyyn. Tavoitteenamme on opettaa, kuinka jokainen voi valjastaa oma hengityksensä palvelemaan omia tarpeita ja tavoitteita.

Hengitys terveyden tukena

Terve ja luontainen hengitys säätelee monia kehon toimintoja ja sillä on laaja-alaisia terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia, mutta entä jos hengitys ei olekaan luontaista? 

Entä jos se onkin ajautunut pois raiteiltaan? Entä jos sinun automaattinen tapasi hengittää saakin sinut olemaan jatkuvassa stressitilassa, alati valppaana ja ahdistuneena? Entä jos se saakin sinut kuorsaamaan, puremaan leukoja yhteen ja heräämään väsyneenä? 

Varsinkin jos elät elämää, jossa tekeminen ja suorittaminen ovat pääroolissa, olisi erityisen tärkeää, että hengityksesi ei jatkaisi suorittamista nousevaa stressitilaa vielä silloinkin, kun nukut tai yrität levätä.

Liikahengittäminen kertoo kehollisesta epätasapainosta

Sata vuotta sitten, ihmisen normaaliksi hengitystiheydeksi määriteltiin 6-9 kertaa minuutissa. Nykyään normaalin hengitystiheyden määritelmä on 15-20 kertaa minuutissa. Hengittämisen tarve ei ole kasvanut, mutta kehomme ulkopuoliset hengitystä kiihdyttävät tekijät ovat lisääntyneet merkittävästi. On esimerkiksi tutkittu, että tietokoneella työskentely lähes kaksinkertaistaa hengitystiheyden. 

Liikahengittäminen ei aina ole näkyvää. Usein kärsimmekin epäsuotuisan nopeasta hengitysrytmistä täysin tietämättämme. Tällöin tyypillisesti esiintyy myös erinäisiä oireita, joille ei löydy selitystä.

Aivan kuten sydämen syke, myös hengitys mukautuu vallitsevaan tilanteeseen sopivaksi. Sydämen syke nousee ja laskee kehon aktiivisuuden mukaan. Levossa sydän lyö hitaasti ja liikunnan aikana syke tihenee. Sama pätee hengitykseen. Levossa hengitystiheys laskee, kun taas liikunnan aikana se nousee. 

Korkea leposyke saattaa kertoa huonosta palautumisesta, liiallisesta stressistä, piilevästä sairaudesta tai esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta. 

Liian tiheä hengitysrytmi levossa voi puolestaan kertoa kehon epätasapainosta monella eri osa-alueella. Hermosto voi olla ylivirittynyt liiallisen stressin seurauksena, eikä pääse siirtymään levon tilaan. Olo voi olla vähäenerginen ja keskittymien on hankalaa vähäisen hapensaannin vuoksi. Pallean toiminta voi olla häiriintynyt tai unessa pysyminen ja nukahtaminen vaikeaa.

Syitä tihentyneelle hengitykselle voi olla monia, mutta tiheä lepohengitys ja korkea leposyke ovat joka tapauksessa oireita, joiden äärelle tulee pysähtyä ja joiden juurisyyt on syytä selvittää. Korkean leposykkeen tuoma kokonaisvaltainen epämukavuus ja ikävät tuntemukset saavat helposti huomion ja pakottavat pysähtymään niiden äärelle, mutta pois raiteiltaan ajautunut, liian tiheä hengitys on saattanut automatisoitua niin normaaliksi tavaksi hengittää, ettei sitä osata edes kyseenalaistaa.

Millainen on sinun hengitystapasi? Hengitätkö nenän, vai suun kautta?

Nenähengittäminen on tasapainoisen hengityksen kulmakivi

Nenä lämmittää, kosteuttaa, puhdistaa ilman. Se myös hidastaa ilman kulkeutumista, joka mahdollistaa suuremman ilmamäärän kulkeutumisen keuhkojen alaosaan, jolloin enemmän happea pääsee siirtymään verenkiertoon. Nenähengittäminen on tehokasta, aktivoi rauhan ja levon tilaa sekä tukee terveyttä ja immuunijärjestelmää. 

Kun hengitämme suun kautta, kylmä, kuiva ja epäpuhdas ilma pääse hengitysteihin ja aiheuttaa niiden ärtymistä. Jos hengitämme usein suun kautta, emme saa nenän suojaavaa vaikutusta, vaan hengitystiemme ärtyvät ja supistuvat. Saatamme kärsiä jatkuvasta yskästä, tai yskät voivat pitkittyä flunssan jälkeen. Hengitysteihin saattaa alkaa kehittymään myös tulehdusta.

Suuhengittäminen on aina pinnallista ja tiheää hengitystä, joka pitää kehomme stressitilassa. Suun kautta hengittäminen saa hengityskaasumme epätasapainoon, joka johtaa solujen hapenpuutteeseen. Jatkuva suuhengitys heikentää myös nenän toimintaa ja lisää nenän tukkoisuutta. 

Yöllinen suun kautta hengittäminen tai kuorsaus, tekevät unesta vähemmän palauttavaa ja heikentää myös suun terveyttä. Kun hengitämme suun kautta, suu kuivuu, eikä sylki pääse tekemään puhdistustöitään. Tämä altistaa tulehduksille ja lisää hampaiden reikiintymisen riskiä.

Nenä on aina ensisijainen hengittämisen väylä. Suu on tarkoitettu vain hätätilanteita varten. Myös liikkuessa tulisi aina hengittää nenän kautta, mukaan lukien kilpaurheilun ja pois lukien todella korkean intensiteetin kilpaurheilusuoritukset. Jos nenän kautta hengittäminen tuottaa urheillessa vaikeuksia, saatat kärsiä epätasapainoisesta hengityksestä ja/tai alhaisesta hiilidioksidin sietokyvystä. 

Hengitys kertoo tärkeitä viestejä kehon ja mielen tilasta.

Kadonnut kehoyhteys

Kun yhteys omaan hengitykseen on kadonnut tai sen tunteminen, kuuntelu ja aistiminen aiheuttaa pelkoa, saattaa hengitysharjoitukset tuntua ylivoimaisilta. Harjoituksien aikana pintaan saattaa nousta voimakastakin ahdistuksen tai pelon tunnetta. Aikaisemmista yrityksistä on saattanut jäädä epäonnistumisen kokemuksia tai viallisuuden tunteita.

Jokaisen yhteys omaan kehoon ja tätä kautta hengitykseen on erilainen. Yhteys kehoon ja hengitykseen voi olla pahastikin heikentynyt. Tämä tapahtuu yleensä jo lapsena. Jos emme ole lapsuudessa saaneet tarpeeksi turvallisen aikuisen läsnäoloa ja tukea voimakkaisiin tunteisiin, tai jos tunteitamme ja tarpeitamme on vähätelty, olemme vielä aikuisenakin etäällä tunteistamme ja kehostamme.

Hengitys on osa kehosysteemiä. Kun pystymme kuuntelemaan sen hienovaraisia, ja joskus hyvin voimallisiakin viestejä, opimme ymmärtämään itseämme ja tämän myötä myös vaikuttamaan enemmän omaan hyvinvointiin tai tavoitteisiimme. 

Hengitysvalmennuksessa huomioidaan aina myös hengityksen ja kehoyhteyden haasteet. Mikäli hengitykseen keskittyminen tuntuu vaikealta tai epämukavalta, voidaan kehon liikkeen, mielikuvaharjoitteiden ja hiilidioksidin sietokyvyn nostamisen keinoin palauttaa turvallinen ja positiivinen yhteys hengitykseen. Kun oma hengitys tuntuu turvalliselta, voidaan tarpeen mukaan siirtyä vaativampien hengitysharjoitusten pariin.

Valmentajanasi toimii Nanna Saadi, Oxygen Advantage -sertifioitu hengitysvalmentaja.